zakaj, komu, varnost izdelkov ….
Glavne sestavine izdelkov so:
Voda, pšenični gluten, koruzni škrob, krompirjev škrob, riž, kokosova maščoba, rastlinsko olje, začimbe in arome, soje beljakovine (do največ 2%), sol, naravna barvila, guar gumi.
Aditivov, umetnih barvil ali dodatnih konzervansov se v priravi ne uporablja.
Edini konzervans je sol.
Vse sestavine imajo certifikat za gensko nespremenjena živila.
Barvila se uporabljajo naravna, kot je hibiskus in rdeča pesa.
V izdelkih se uporablja tekoči bukov dim pridobljen v Kanadi na organski način (ima tudi certifikat).
Pridobiva se z dimljenem bukovih drv, zbiranjem dimovega kondenza in njegovim utekočinjanjem.
Dandanes se v sestavinah mnogo dimljenih izdelkov nahaja tekoči dim ali dim v prahu, Le-ta (dim v prahu) je v nekaterih primerih postal sporen saj je ugotovljeno, da je lahko kancerogen.
Čeprav je pšenica, kot glavna sestavina izdelkov pridelana na EKOloški način je neprimerna za vse, ki imajo alergijo na gluten saj ga te-ta vsebuje.
Večkratno preverjeno – uživanje ne povzroča težav s sladkorjem.
Pogosto slišimo vprašanje, če si se odločil za brezmesno prehrano, čemu potem iščeš nadomestilo za ”nadomestno meso”?
Drži do neke mere, hkrati pa težko spregledamo dejstvo, da je danes utemeljenih razlogov zakaj ne jesti mesa kar nekaj med tem, ko nikoli ni slišati, da se je nekdo tako odločil zaradi okusa. Če upoštevamo osnove kuharskih mojstrov lahko ugotovimo, da okus, ki smo ga ‘vajeni’ od mesa pravzaprav ne pripada mesu samemu.
Na primer: če mesu, pšenici, tofuju, zelenjavi in podobno dodamo 3 glavne/osnovne elemente: MAŠČOBA, SOL, ZAČIMBE potem bo jed za večino užitna.
Tako se lahko na primer vprašamo, zakaj imamo radi dimljen sir ali tofu? Oz. bolje zakaj nam je dimljen okus všeč in ali je dimljenv Vegesnek izdelkih se koristi tekoči bukov dim, pridobljen na ''organski način okus, res domena/last mesa?
Na primer, ste kdaj poiskusili pršut brez soli?
Torej pri tovrstnih izdelkih gre za OKUS ter tudi nostalgijo.
Tako, kot če se bomo zaradi zdravstvenih razlogov morali odpovedati belemu sladkorju, še ne pomeni, da bomo opustili tudi sladice.
Osebni pogled na okus
Ko sem se pred dvemi desetletji odločal za brezmesno prehrano, sem zbiral dejstva s področij etike, morale, zdravja, ekologije in filozofije. To so razlogi, ki jih ljudje najpogosteje omenjamo pri odločitvah za brezmesno prehrano.
Takrat sem se po-tiho spraševal, če me ne bo okus, ki sem ga bil vajen, kdaj premamil in se zato spraševal o smislu odločitve. Predvsem je šlo za nek strah, da zaradi ‘višjega cilja’ ne bom več okusno in dobro jedel.
Čeprav sem se takrat vseeno odločil za višji cilj, sem kasneje tako kot mnogi, na lastnem primeru ugotovil, da je brezmesna prehrana pravzaprav zelo okusna in zdrava, poleg tega, da ima še koristne stranske učinke tako osebno kot v družbi.
- Vsem, ki želijo ali potrebujejo alternativo mesu.
- Vsem, ki jim je meso odvzeto iz jedilnika, običajno iz zdravstvenih razlogov).
- Vsem, ki iščejo kvalitetne in okusne vegetarijanske oz. veganske izdelke.
- Gurmanom.
- Ljubiteljem dimljenega okusa!
- Diabetikom, ki imajo radi zdrave gurmanske okuse.